Βρήκες νέα εργασία σε άλλη πόλη από αυτή που μένεις τώρα; Πέρασες στο πανεπιστήμιο και θέλεις να μετακομίσεις κοντά στη σχολή σου; Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού σου το χρειάζεται για ιδιοκατοίκηση και πρέπει να βρεις άλλο; Κανένα πρόβλημα! Σίγουρα θα βρεις κάτι καλό, αρκεί να το αξιολογήσεις σωστά και να αποφύγεις κλασικές κακοτοπιές. Διάβασε προσεκτικά τον δεκάλογο που ακολουθεί!

1.      Επισκέψου το διαμέρισμα τουλάχιστον δύο φορές, την πρώτη φορά το πρωί και τη δεύτερη το απόγευμα, ή το βραδάκι. Με το φως της μέρας, φαίνονται καλύτερα τυχόν ατέλειες ή προβλήματα (π.χ. χαλασμένα παράθυρα ή παντζούρια).  Παράλληλα, θα διαπιστώσεις αν υπάρχει ενοχλητικός θόρυβος είτε από άλλους ένοικους είτε από επαγγελματίες στη γειτονιά.

2.      Τσέκαρε αν υπάρχουν υγρασίες, φθορές σε βρύσες, βουλωμένες αποχετεύσεις, χαλασμένες πρίζες και φυσικά τον ηλεκτρικό πίνακα. Ένας παλιός ηλεκτρικός πίνακας μπορεί να σου καταστρέψει ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές!!

3.      Αν έχεις αυτοκίνητο, μάθε αν προσφέρεται και θέση πάρκινγκ. Αν όχι, έλεγξε πόσο εύκολα μπορείς να βρεις θέση στους γύρω δρόμους, για να μην αγανακτείς κάθε φορά που επιστρέφεις σπίτι.

4.      Ζήτησε από τον ιδιοκτήτη προηγούμενους λογαριασμούς κοινοχρήστων για να υπολογίσεις τα συνολικά σου έξοδα. Πολύ σημαντικό να επικοινωνήσεις και με τον διαχειριστή και να μάθεις αν πληρώνονται τα κοινόχρηστα από τους ενοίκους για να μην βρεθείς ξαφνικά χωρίς ασανσέρ. Παρατήρησε προσεκτικά τους κοινόχρηστους χώρους, αν είναι καθαροί ή γεμάτοι αράχνες. Θα καταλάβεις πολλά και για τους γείτονες.

5.      Έλεγξε πόσο κοντά είναι το σούπερ-μάρκετ, ο φούρνος, το φαρμακείο, αστικές συγκοινωνίες ή ό,τι άλλο είναι σημαντικό για σένα. Αν λείπεις το πρωί από το σπίτι, σίγουρα δεν θα σε ενοχλεί το διπλανό σχολείο. Αν όμως δουλεύεις το πρωί και έχεις ανάγκη από ησυχία, πιθανόν πρέπει να το ξανασκεφτείς.

6.      Περπάτησε στην γειτονιά και μίλησε με κάποιους κατοίκους. Έτσι, θα μάθεις αν γίνονται συχνά κλοπές, καταστροφές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και γενικότερα πόσο ικανοποιημένοι είναι οι πολίτες.

7.      Μην υπογράψεις ποτέ τη μίσθωση χωρίς να τη διαβάσεις. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να έχει προσθέσει κάποιον πολύ δυσμενή όρο, όπως απαγορεύεται να φιλοξενείς περισσότερα από τρία άτομα.

8.      Κάνε οπωσδήποτε μία φορά τη διαδρομή από το υποψήφιο σπίτι στη δουλειά σου. Μπορεί χιλιομετρικά η απόσταση να είναι μικρή αλλά λόγω μποτιλιαρίσματος να απαιτείται πολλή ώρα…

9.      Ψυχολόγησε τον/την ιδιοκτήτη/τρια. Αν είναι περίεργος/η πιθανά θα θέλει να ελέγχει συνεχώς σε τι κατάσταση βρίσκεται το σπίτι και θα εμφανίζεται απρόσκλητος στην πόρτα σου!

10.  Και κάτι τελευταίο, αν δεν σε πιέζει ο χρόνος, η καλύτερη εποχή για να ψάξεις για σπίτι είναι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο. Στατιστικά, τότε υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά σπιτιών για να διαλέξεις αυτό που πραγματικά σου ταιριάζει.

Καλή επιτυχία στην αναζήτηση του νέου σπιτιού!!! Δες κι άλλες χρήσιμες συμβουλές στο άρθρο μας Τα 5 πράγματα που πρέπει να προσέξεις λίγο πριν μπεις στο νέο σου σπίτι

Θυμήσου! Εμείς στη Roofrate βοηθάμε τόσο στην επιλογή του κατάλληλου διαμερίσματος κάνοντας εκτενή έλεγχο πριν μεταφερθείς εκεί, τόσο και την αναλυτική περιγραφή της κατοικίας αφού έχεις αποφασίσει να την ενοικιάσεις, τραβώντας φωτογραφίες, 3D Tours και ελέγχοντας πληθώρα από checkpoints στέλνοντας μια αναλυτική αναφορά σε εσένα αλλά και τον σπιτονοικοκύρη.

RoofRate team