Το έχουμε ζήσει όλοι.

Ήρθε η ώρα για να αλλάξουμε σπίτι. Και τώρα; Τι πρέπει να κάνω; Τι απ' όλα;

Συνήθως ξεκινάει κάπως έτσι. Είδες κάτι που σου άρεσει αλλά δεν είσαι σίγουρος. Να το κλείσω; Να περιμένω μήπως βρώ κάτι καλύτερο; Τι πρέπει να προσέξω για να μην κάνω κάποιο λάθος κατα την επιλογή;

Η ομάδα του RoofRate είναι εδώ για να βοηθήσει!

Σε αυτό το άρθρο θα βρείς τα 5 σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν κλείσεις το νέο σου σπίτι!

1) Τράβηξε φωτογραφίες του σπιτιού

Κανένα σπίτι δεν είναι τέλειο. Σίγουρα υπάρχουν μικρές γρατζουνιές στο πάτωμα, κάποια φθορά στον τοίχο, κάποιο φθαρμένο έπιπλο. Γι'αυτό το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να τραβήξεις φωτογραφίες του σπιτιού στην υπάρχουσα κατάστασή του λιγο πριν μπεις σε αυτό.

Ιδανικά θα πρέπει να φωτογραφήσεις όλα τα δωμάτια καθώς και τις ηλεκτρικές συσκευές, το πάτωμα και τυχόν έπιπλα που είναι στο σπίτι και θα παραμείνουν.

Αυτό είναι σημαντικό αφού πιθανές ζημιές αργοτερα θα χρεωθούν σε εσένα. Έχοντας τις φωτογραφίες (οι οποίες καλό θα ήταν να στείλετε απευθείας και στον ιδιοκτήτη της κατοικίας ενημερώνοντάς τον ότι πήρατε ενδεικτικές φωτογραφίες σχετικά με την κατάσταση του σπιτιού) μπορείτε να ανατρέξετε στο μέλλον αν δημιουργηθεί κάποια ζημιά. Τέλος, θα χρειαστούν κατά το πέρας του συμβολαίου σας, που θα κριθείτε να πληρώσετε πιθανές ζημιές ή να φτιάξετε προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατα την παραμονή σας στο διαμέρισμα.

2) Διαβάστε πολύ προσεκτικά το συμβόλαιο και σιγουρευτείτε ότι όλα είναι κατανοητά

Ίσως είναι το σημαντικότερο κομμάτι της διαδικασίας, μιας και αφού υπογραφεί το συμβόλαιο, λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Γι'αυτό θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι έχετε κατανοήσει τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς σας (όσο και του ιδιοκτήτη του διαμερίσματος απέναντί σας)  προκειμένου να μην δημιουργηθούν μελλοντικά προβλήματα!

Κάποια από τα σημαντικότερα ερωτήματα που πρέπει να σας είναι ξεκάθαρα:

α) Ποια είναι η διάρκεια της ενοικίασης;

β) Τι συμβαίνει αν για οποιοδήποτε λόγο θελήσετε να φύγετε;

γ) Μπορεί ο ιδιοκτήτης να απαιτήσει να φύγετε από το διαμέρισμα;

δ) Κάθε πότε θα πρέπει να πληρώνεται το ενοίκιο;

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι τα βασικά που θα πρέπει να κατανοήσεις ώστε να μην υπάρξουν μελλοντικά ζητήματα.

3) Συζήτησε με τον ιδιοκτήτη πότε θα γίνει η μετακόμιση και ενημέρωσε του γείτονες

Σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να ενημερώσεις την πολυκατοικία ή ακόμα και τον δήμο (σε περίπτωση που η μετακόμιση απαιτεί να κλείσει κάποιο κομμάτι του δρόμου ή βρίσκεται κοντά σε στάση λεωφορείου)

Ακόμα ίσως χρειαστεί να τοποθετήσεις κάποια σχετική ανακοίνωση στην πολυκατοικία σε περίπτωση που θα κάνεις θόρυβο ή θα χρειαστεί να χρησιμοποιείς συνεχόμενα το ασανσέρ για τη μεταφορά κιβωτίων ή επίπλων.

Σίγουρα δεν θα ήθελες να σε πάρουν με κακό μάτι οι μελλοντικοί γείτονες οπότε φρόντισε να ενημερώσεις τόσο τον σπιτονοικοκύρη όσο και τους γείτονες. Πολλές πολυκατοικίες εχουν Facebook groups ή υπεύθυνους στους οποίους μπορείς να απευθυνθείς τόσο για ερωτήσεις όσο και για ενημερώσεις που αφορούν και άλλους ενοίκους της πολυκατοικίας

4) Κλείσε μεταφορική εταιρεία ή βρες φίλους να σε βοηθήσουν

Πως θα κάνεις τη μετακόμιση;

Εάν είσαι με φίλους ή με την οικογένειά σου τα πράγματα είναι πιο εύκολα καθώς θα έχεις ένα χέρι βοήθειας και όλα θα τρέξουν πιο γρήγορα. Τι κάνεις όμως εάν δεν μπορεί να σε βοηθήσει κάποιος; Τότε καλό θα ήταν να ψάξεις για μία μεταφορική εταιρεία.

Συνήθως το κόστος δεν είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να βοηθήσει υπερβολικά, ειδικά αν πρέπει να μεταφέρεις έπιπλα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα στο νέο σου σπίτι! Επίσης οι εταιρείες είναι τις περισσότερες φορές εξοπλισμένες με ειδικά ροδάκια ή πατάκια ώστε να μην κάνουν σημάδια στο πάτωμα ή τους τοίχους.


5) Ζήτησε απολύμανση του σπιτιού

Μιας και πλέον στην Covid εποχή είναι σημαντικό να προσέξεις το κομμάτι της υγείας και της υγιεινής, ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να κάνει απολύμανση του σπιτιού.

Έτσι θα σιγουρευτείς οτι όλα είναι καθαρά και έτοιμα για να σε υποδεχτούν!

Ξέρουμε ότι η διαδικασία εύρεσης σπιτιού καθώς και η διαδικασία μετακόμισης είναι μια διαδικασία που έχει έντονο στρες

Εμεις στη Roofrate βοηθάμε τόσο στην επιλογή του κατάλληλου διαμερίσματος κάνοντας εκτενή έλεγχο πριν μεταφερθείς εκεί, τόσο και την αναλυτική περιγραφή της κατοικίας αφού έχεις αποφασίσει να την ενοικιάσεις, τραβώντας φωτογραφίες, 3D Tours και ελέγχοντας πληθώρα απο checkpoints στέλνοντας μια αναλυτική αναφορά σε εσένα αλλά και τον σπιτονοικοκύρη.

Στείλε μας σήμερα το μήνυμά σου για να τσεκάρουμε το διαμέρισμά σου εύκολα και γρήγορα  

RoofRate team