Πολλοί συμπολίτες μας λόγω της οικονομικής κρίσης καταφεύγουν στη λύση της υπενοικίασης του σπιτιού τους για μικρό χρονικό διάστημα. Πρόκειται για έναν εύκολο τρόπο αύξησης του εισοδήματος, απαραίτητο για να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις, το ίδιο το ενοίκιο του σπιτιού, καθημερινά αναγκαία έξοδα διαβίωσης αλλά ακόμα και για εξοικονομηθούν χρήματα για διακοπές. Δυστυχώς όμως, αρκετοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με προβλήματα, όπως καταστροφές του σπιτιού… Δείτε λοιπόν τι πρέπει να γνωρίζετε για τη βραχυχρόνια μίσθωση του ακινήτου σας!

-Βραχυχρόνια μίσθωση είναι η μίσθωση για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους. Αν μπορείτε να μείνετε τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα σε φίλους ή συγγενείς, νοικιάστε το σπίτι σας γι’ αυτή την περίοδο και εξοικονομήστε χρήματα.

-Σύμφωνα με τον ν. 4472/2017, πρέπει να γραφτείτε στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) και να υποβάλλετε τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας. Θυμηθείτε: αν παραλείψετε αυτό το βήμα, το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ! Πραγματικά δεν αξίζει τον κόπο.

-Το εισόδημα που αποκτάτε από την υπενοικίαση θεωρείται εισόδημα από ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται του Φ.Π.Α. Το δηλώνετε όμως στη φορολογική σας δήλωση.

-Αν νοικιάζετε το διαμέρισμά σας, φροντίστε προτού το υπεκμισθώσετε να ελέγξετε το μισθωτήριό σας, γιατί μπορεί να υπάρχει σχετικός απαγορευτικός όρος. Σίγουρα δεν θέλετε να σας κάνει έξωση ο ιδιοκτήτης επειδή έμαθε ότι νοικιάζετε το διαμέρισμά του.

-Υπογράψτε συμφωνητικό όπου θα φαίνεται καθαρά το χρονικό διάστημα υπεκμίσθωσης και το ποσό αποζημίωσης σε περίπτωση πρόκλησης ζημιών στο διαμέρισμα. Έχουν δυστυχώς αναφερθεί περιστατικά που ο ενοικιαστής δεν έφυγε από το διαμέρισμα τη συμφωνηθείσα ημερομηνία ή που προκάλεσε τεράστιες ζημιές.

Υπεκμίσθωση λοιπόν, μια καλή λύση για έξτρα εισόδημα αλλά προνοήστε για να μην ζημιωθείτε!!!

Εμείς στη Roofrate βοηθάμε τόσο στην επιλογή του κατάλληλου διαμερίσματος κάνοντας εκτενή έλεγχο πριν μεταφερθείς εκεί, τόσο και την αναλυτική περιγραφή της κατοικίας αφού έχεις αποφασίσει να την ενοικιάσεις, τραβώντας φωτογραφίες, 3D Tours και ελέγχοντας πληθώρα από checkpoints στέλνοντας μια αναλυτική αναφορά σε εσένα αλλά και τον σπιτονοικοκύρη.

Στείλε μας σήμερα το μήνυμά σου για να τσεκάρουμε το διαμέρισμά σου εύκολα και γρήγορα

RoofRate team